Shoppingul: De ce ne face fericite, instantaneu?!

In sfarsit, nu mai esti tu de vina – poti sa dai vina pe stiinta, de fiecare data cand simti impulsul irezistibil de a cumpara.. si a cumpara!

Vina o poarta creierul tau!

Nu, nu iti vorbesc urat, nu te supara pe mine! Contrar opiniei populare, studiile au demonstrat ca impulsul de a face cumparaturi nu apare nici intamplator, nici nu are o explicatie emotionala. Dimpotriva, dorinta de a face shopping apare datorita unei zone speciale a creierului nostru, care este responsabila de cautarea unor noi experiente. Acest lucru nu numai ca explica de ce iti doresti sa faci o sesiune (sau o vacanta) destinata shoppingului, dar ofera si explicatia pentru care consumatorii sunt atat de tentati sa achizitioneze produse “noi”.

Poti blama stiinta pentru slabiciunile tale

Cercetatorii britanici au folosit o tehnoica speciala de scanare a creierului si au ajuns la concluzia ca o parte specifica a acestuia are o activitate mult mai alerta, in momentul in care persoanele selecteaza produse deosebite, diferite de ceea ce cumpara in mod obisnuit. Aceasta zona a creierului produce neurotransmitatori precum dopamina, care este responsabila pentru transmiterea mesajelor de “premiere” creierului.

Frumusetea necunoscutului

Acest mecanism este cel responsabil de placerea pe care o simtim, de fiecare data, in momentul in care suntem puse in fata diversitatii, a noului (pozitiv). Tot acest mecanism, cred cercetatorii, ne ofera un avantaj evolutiv, in comparatie cu celelalte specii.

Cautarea experientelor noi, nefamiliare, reprezinta una dintre tendintele comportamentale fundamentale, atat pentru oameni cat si pentru multe dintre animale. Aceasta ne face sa incercam permanent noi optiuni, si sa fim capabili de a le alege pe cele care par sau se dovedesc avantajoase, pe termen lung.

Riscurile aventurii nu sunt mici

Inainte de a-ti goli cardul, vreau sa iti atrag atentia cu privire la riscurile asociate dorintei tale de aventura. In lumea competitiva de astazi, campaniile de marketing tot mai convingatoare te pot pacali in a achizitiona produse de care nu ai cu adevarat nevoie.

Mai mult de atat, poti deveni prada unor obiceiuri total nesanatoase, precum achizitionarea unor cantitati mari de produse (sunt 4 la pret de 3, nu?!), alegerile facute pe criteriul pret (nu tot ceea ce este ieftin este si sanatos sau bun) sau capatarea unor vicii, precum participarea la jocurile de noroc.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *